پزشک، شاهد عینی: سرکوب معترضان از شلیک ساچمه‌ به شلیک تیر جنگی و از فاصله نزدیک تغییر کرده است

رادیو راه ابریشم

00:00
[metaslider id="8455"]

پزشک، شاهد عینی: سرکوب معترضان از شلیک ساچمه‌ به شلیک تیر جنگی و از فاصله نزدیک تغییر کرده است

«کمپین حقوق بشر ایران» روایت یک پزشک مقیم ایران را به‌عنوان شاهد عینی از سرکوب اعتراضات در تهران و اصفهان منتشر کرده که می‌گوید «شکل و اندازه شلیک به معترضان از شلیک ساچمه‌ به شلیک مستقیم تیر جنگی و از فاصله نزدیک تغییر کرده است و این تغییر در نوع سلاح‌ها در ماهیت جراحات از شب پنج‌شنبه ۱۸ دی به‌وضوح دیده می‌شد».

به‌گفتهٔ این پزشک در اعتراضات ۱۸ دی در تهران، «مشخص بود که خیلی از شلیک‌ها از فاصله نزدیک بوده و منجر به آسیب‌های جدی و احتمال مرگ شده بود. در آن شرایط اصلاً امکان این نبود که کسی بتواند آمار دقیقی از کشته‌شدگان بدهد. مسئله اصلی این بود که امکانات، فضای فیزیکی، امکانات پرسنلی و همهٔ این‌ها توانایی به‌مراتب کمتر از بار مراجعه آسیب‌دیدگان داشت».

این شاهد عینی همچنین می‌گوید: «در شدت آسیب‌دیدگان و مجروحان همین بس که در بیمارستانی که به صورت طبیعی شاید دو تا بیمار اورژانسی را برای جراحی سرویس می‌دهد، مثلاً از فاصلهٔ ۹ شب تا شش صبح (پنجشنبه‌شب) شاید ۱۸ عمل جراحی انجام شد که همه هم مجروحانی بودند که آسیب شدید در ناحیهٔ سر داشتند.»

در بخشی دیگر از روایت این شاهد عینی که خود پزشک است، وی به تلاش سازماندهی‌شدهٔ نهادهای امنیتی برای ثبت مشخصات مجروحان اعتراضات اشاره می‌کند و می‌گوید «در اعتراضات قبل دو روز بعد از کنترل شرایط، یک نامه (از طرف نهادهای امنیتی) به بیمارستان مورد نظر ارسال می‌شد و در آن قید می‌شد که اطلاعات فلان مجروح را بفرستید». او در ادامه می‌گوید، این بار، «چند روز قبل از این‌که اعتراضات جدی شود، از همان زمان که ارز ترجیحی را برداشتند، یک دستورالعمل برای پزشکان بیمه صادر شد که باید مشخصات مجروحان و آسیب‌دیدگان اعتراضات از سوی پزشک بیمه به شکل جداگانه به اطلاع شرکت بیمه‌گر فرستاده شود».

این پزشک در مورد فضای بیمارستان‌ها در اصفهان نیز می‌گوید: «دوستانم در بیمارستان‌های مختلف همه می‌گفتند که دیشب (پنج‌شنبه شب ۱۸ دی) شرایط افتضاح بوده. یکی از دوستان گفت که جراح شیفت از پس کار بر نیامده، خودش و سه نفر دیگر هم به اتاق عمل رفتند و تا صبح ۱۳ مورد جراحی شکم و قفسه سینه داشتند به خاطر آسیب ناشی از شلیک گلوله.»

بر اساس گزارش کمپین حقوق بشر ایران، این شاهد عینی با تأکید بر این‌که آماری از کشته‌شدگان ندارد، می‌گوید: «فکر کنید بیمارستانی که روتین مرگ‌ومیرش در ۲۴ ساعت یک نفر است، پنجشنبه‌شب فقط هشت نفر مرده به بیمارستان آوردند. یعنی کسانی که احتمالاً در مسیر بیمارستان جان‌ باخته بودند.»

این پزشک که شاهد عینی سرکوب معترضان در روزهای ۱۸، ۱۹ و ۲۰ دی بوده است، می‌گوید «میزان خسارت و آسیبی که در این سه روز وجود داشت با کل شش ماه جنبش مهسا اصلاً قابل مقایسه نبود. حجم تخریب و آسیب، فلج شدن کامل زندگی و سکوت محضی که از جانب حکومت وجود داشت، اصلاً قابل مقایسه با جنبش مهسا نبود.»

او در پایان روایتش به‌نقل از یکی از همکاران پزشکش می‌گوید در یکی از بیمارستان‌ها «هشت نفر مجروح را آورده بودند که گلوله شاتگان جنگی مستقیم و از فاصله نزدیک به صورت‌شان خورده بود، یعنی خیلی از این اجساد اصلاً قابل شناسایی نبودند».